ZAKWASZENIE ORGANIZMU - PRAWDA CZY MIT?

edukacja Haczów czytelnictwo

Odpowiedzi szukaliśmy na spotkaniu w GBP w Haczowie

7 listopada w GBP w Haczowie odbyło się spotkanie z Panią mgr Elżbietą Rymar dyplomowanym dietetykiem, która poprowadziła wykład na temat zakwaszenia organizmu. Zreferowała następujące zagadnienia: Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm oraz wyjaśniła w jaki sposób utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w wąskim zakresie pH 7,35-7,45.Prelegentka zwróciła uwagę, że prawidłowa dieta ma bardzo duże znaczenie w profilaktyce oraz w walce z tzw. chorobami cywilizacyjnymi, do których należy zaliczyć: otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, czy osteoporozą. Omawiając różne sposoby zapobiegania ww. chorobom, podkreśliła, że aspekt dietetyczny należy rozpatrywać w dłuższym okresie. Pani Elżbieta podała przykładowe menu, które możemy stosować w naszej kuchni domowej po to, aby zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe. Zaprezentowała również książkę własnego autorstwa pt. Dieta przeciwstresowa, która cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród klientów poradni. W książce Pani dietetyk opisała fizjologię stresu i znaczenie diety w walce ze stresem. Zasadniczą część książki stanowi omówienie diety w najważniejszych aspektach przeciwdziałania stresowi. W trakcie wykładu znaleziono również czas na zadawanie pytań, do których sama prelegentka prowokowała, po czy bardzo chętnie i profesjonalnie na nie odpowiadała. Jeżeli ktoś szuka odpowiedzi na zadane pytanie- zakwaszenie organizmu prawda czy mit? Niechaj sięgnie po zaprezentowaną lekturę. Dziękujemy bardzo zaproszonym Paniom, które podczas dyskusji wykazały się dużą wiedzą na omawiany temat.

Grażyna Serafin