Gminny Ośrodek Kultury i Wypoczynku w Haczowie na przełomie listopada i grudnia 2019 r zorganizował dla Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie Gminy Haczów cykl spotkań kulinarnych. Ze strony KGW pomysł spotkał się z dużą aprobatą. Warsztaty zorganizowano dla KGW w Haczowie, Trześniowie, Jasionowie,, Bukowie, Wzdowie, Jabłonicy Polskiej , Malinówce oraz w „Klubie Seniora” działającym przy GOKiW w Haczowie. Prowadziła je Pani Anna Bodaszewska kierownik Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego Strzyżów wspólnie z Panią Małgorzatą Jakiel-Kiełbasą pracownikiem PZDR Brzozów. Spotkania miały charakter warsztatów przeprowadzonych w poszczególnych miejscowościach, w Domach Ludowych, gdzie Panie mogły korzystać z zaplecza kuchennego. Propozycja menu przygotowana przez Panią Anię to gorąca kolacja, która składała się z rozgrzewającej zupy kremu z soczewicy, faszerowanych piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami, kulek ziemniaczanych z serem i cebulką, sosem maślano cytrynowym i surówki z kapusty włoskiej. Panie chętnie angażowały się w przygotowanie potraw pod fachowym okiem Pani Ani, która na co dzień współpracuje z kołami powiatu strzyżowskiego prowadząc kulinarne spotkania.

Warsztatom kulinarnym towarzyszyła prezentacja na temat aranżacji nakrycia stołu na uroczyste przyjęcie, dekoracji stołu z ułożeniem sztućców, krótkiej lekcja savoir-vivre przy stole min. dobrych manier, prawidłowego nakrycia stołu, ułożenia sztućców i zastawy. Panie pod okiem prowadzących uczyły się dekoracyjnego składania serwetek. Wiedzę zdobytą podczas tych spotkanie Panie z KGW wykorzystają podczas różnych imprez kulinarnych organizowanych w swoich miejscowościach. Gminny Ośrodek Kultury i Wypoczynku w Haczowie koordynował warsztaty, sfinansował produkty i dostarczył je do poszczególnych kół. Całe przedsięwzięcie udało się zrealizować dzięki pomocy merytorycznej Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, szczególnie zaangażowaniu Pani Krystyny Malinowskiej kierownikowi Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich.