W piątek 11 września w Gminny Ośrodku Kultury i Wypoczynku w Haczowie członkowie Koła Gospodyń Wiejskich wraz z Panią Małgorzatą Jakiel-Kiełbasa z Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Brzozowie przygotowywały „Dania na piątek”. Poniżej zamieszczamy przepisy na pyszne propozycje degustacyjne przygotowywane przez Panie.


Wytrawne racuchy z grzybami


Składniki

  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 200 g grzybów, świeżych, np. kurek, pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • olej rzepakowy do smażenia racuchów
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć na maśle.
  2. Dodać grzyby starte na tarce, pieprz i sól i poddusić.
  3. Mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek i zmiksować na jednolitą masę.
  4. Dodać duszone grzyby i wszystko wymieszać.
  5. Porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując racuchy (0 7-8 cm), smażyć partiami 3-4 min z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem kwaśnej śmietan.

Zupa krem z papryki i marchewek


Składniki

  • 2 - 3 czerwone papryki (ok. 500 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka sol
  • 20 g soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać curry i oliwę, poddusić do miękkości.
  3. Dodać wodę, gotować . Przyprawić solą oraz sokiem z cytryny.
  4. Zupę krem z papryki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.