W piątek 11 września w Gminny Ośrodku Kultury i Wypoczynku w Haczowie członkowie Koła Gospodyń Wiejskich wraz z Panią Małgorzatą Jakiel-Kiełbasa z Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Brzozowie przygotowywały „Dania na piątek”. Poniżej zamieszczamy przepisy na pyszne propozycje degustacyjne przygotowywane przez Panie.
Wytrawne racuchy z grzybami
Składniki
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 200 g grzybów, świeżych, np. kurek, pieczarek, pokrojonych na kawałki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- olej rzepakowy do smażenia racuchów
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć na maśle.
- Dodać grzyby starte na tarce, pieprz i sól i poddusić.
- Mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać duszone grzyby i wszystko wymieszać.
- Porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując racuchy (0 7-8 cm), smażyć partiami 3-4 min z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem kwaśnej śmietan.
Zupa krem z papryki i marchewek
Składniki
- 2 - 3 czerwone papryki (ok. 500 g)
- 4 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 300 g marchewki
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 900 g wody
- 1 czubata łyżeczka sol
- 20 g soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać curry i oliwę, poddusić do miękkości.
- Dodać wodę, gotować . Przyprawić solą oraz sokiem z cytryny.
- Zupę krem z papryki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.